WAT IS ETHEREUM?

Ethereum (afgekort ETH) is een decentraal platform dat gebruik maakt van de door Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto blockchain technologie. Ondanks dat Bitcoin en Ethereum een groot aantal gelijkenissen vertonen, verschillen ze in fundamenteel opzicht ook enorm van elkaar.

Waar Bitcoin een manier heeft gevonden om op een digitale manier waarde over te kunnen dragen, rechtstreeks van persoon naar persoon, slaat Ethereum een andere weg in. Het Ethereum netwerk is bedoeld als basis van een nieuw soort internet.

Het zal de basislaag moeten vormen waar decentralized applications (DAPP’s) en smart contracts op gelanceerd kunnen worden. Vergeleken met de huidige internetapplicaties die gecentraliseerd zijn zouden DAPP’s veel veiliger, privacy vriendelijker en niet te censureren zijn.

Ethereum heeft een eigen programmeertaal ontwikkelt: Solidity. Met Solidity zou het eenvoudiger moeten worden om DAPP’s en smart contracts te programmeren.

Waarbij de Bitcoin bedenker niet bekend is in het openbaar, is de bedenker van Ethereum dat wel. Het gaat om de Canadese-Rus Vitalik Buterin. In zijn basisschool periode werd al geconstateerd dat Vitalik hoogbegaafd is, en dat blijkt uit zijn ‘Ethereum’ project.

Wat kan je met Ethereum?

Gebruiken als betaalmiddel
Ethers vertegenwoordigen een bepaalde waarde en dus is het logisch dat ze gebruikt gaan worden om elkaar mee te betalen. Er zijn ook al talloze webshops die ethers accepteren als betaalmiddel en er zijn veel organisaties die het als donatie accepteren.

Snelle transacties wereldwijd
Net als de andere crypto munten kan je met ether razendsnel waarde overboeken van persoon tot persoon. En dat zonder tussenkomst van een centrale instantie zoals een bank. Het enige wat je nodig hebt is je wallet en het ontvangstadres van de ontvangende partij.

Gebruiken als investering
Een investering in cryptocurrency is een investering in de toekomst. Het is dan ook niet gek dat veel mensen zich wagen aan een investering in ether. Maar het blijft natuurlijk een risico. De koers is nog heel volatiel. Beleg daarom alleen met geld dat je kan missen.